ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
26/05/2008


Η ΑΠΟΣΤΟΛΗΤο Επιμελητήριο Τρικάλων στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων – μελών του, συμμετείχε στην Επιχειρηματική Αποστολή που διοργάνωσε ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών (ΟΠΕ) από 9 έως 13 Δεκεμβρίου 2007 στη Λιβύη.

Επιτυχημένη αλλά κυρίως ενδιαφέρουσα αποδείχθηκε η αποστολή στην οποία συμμετείχαν και τρικαλινοί επιχειρηματίες μέσω του Επιμελητηρίου στο πλαίσιο της τόνωσης της εξωστρέφειας και της βολιδοσκόπησης ενδιαφέροντος σε χώρες που τώρα αρχίζουν να παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η αποστολή, απαρτίζονταν κυρίως από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των δομικών υλικών και κατασκευών, αφού η Τρίπολη και η Βεγγάζη που επισκέφθηκαν οι συμμετέχοντες, είναι δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Λιβύης που τώρα αρχίζουν να αποκτούν έργα υποδομής.

Από τα Τρίκαλα η αποστολή του Επιμελητηρίου Τρικάλων αποτελούνταν από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Βασίλη Γιαγιάκο, ως εκπρόσωπο και της εταιρίας ΓΕΩΚΑΤ (βιομηχανική παραγωγή εργαλείων, μηχανημάτων, υλικών γεωτρήσεων και αρδεύσεων), τον κ. Θανάση Γκολίτο της Εταιρείας προϊόντων Σιδήρου και Χάλυβα, τον κ. Κώστα Ρίζο της εταιρίας TRIKAT (εταιρεία παραγωγής και εμπορίου οικοδομικών υλικών, ανάληψης και εκτέλεσης τεχνικών έργων), και τον κ. Θανάση Φαλτάκα της Εταιρείας Μαρμάρων.

Βέβαια υπήρχαν στην αποστολή και εκπρόσωποι εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών και δομικών υλικών από την Αθήνα (10 επιχειρηματίες) και από την περιοχή της Θεσ/νίκης (8 επιχειρηματίες).

Για όλους τους συμμετέχοντες της αποστολής είχαν προγραμματιστεί, από τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών και από την Ελληνική Πρεσβεία στη Λιβύη με τον Έλληνα εμπορικό ακόλουθο, συναντήσεις τόσο στην Τρίπολη όσο και στη Βεγγάζη με επιχειρηματίες αντίστοιχων δραστηριοτήτων.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Στην πρωτεύουσα της Λιβύης, την Τρίπολη, την πρώτη μέρα παραμονής της ελληνικής αποστολής παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Δούκας που είχε μαζί του εκπροσώπους μεγάλους κατασκευαστικών εταιριών από την Αθήνα με σκοπό την ανάπτυξη των επιχειρήσεων μεταξύ των δύο χωρών σε επίπεδο μεγάλων δημοσίων έργων. Και αυτό γιατί η χώρα του Μοαμάρ Καντάφι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε κατασκευαστικό επίπεδο, μιας και αρχίζει η υλοποίηση έργων υποδομής (δρόμοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης, γεωτρήσεων αφού το νερό είναι δυσεύρετο λόγω της Σαχάρας).

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν οι Έλληνες επιχειρηματίες στην Ελλάδα καθώς και για τους είκοσι δύο (22) συμμετέχοντες στην αποστολή του ΟΠΕ, αποδείχθηκε από τις επαφές που είχαν με τους Λιβύους επιχειρηματίες ότι υπάρχει το ενδιαφέρον να αναπτύξουν επιχειρηματικές και εμπορικές συναλλαγές μιας και θέλουν να κάνουν εισαγωγή από τη χώρα μας σε πρώτη ύλη (σίδηρο, χάλυβα ή ανάθεση τεχνικών έργων) για τα έργα που έχει αποφασίσει ο Καντάφι να γίνουν στη χώρα του.

Μάλιστα αρκετοί ήταν εκείνοι που έκλεισαν και τις πρώτες συμφωνίες που θα ολοκληρωθούν βεβαίως στο εγγύς μέλλον μιας και χρειάζεται να εξεταστεί το κόστος των υλικών καθώς και η αποστολή αυτών. Η Λιβύη μπορεί να είναι κοντά από την Ελλάδα αλλά θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η δυσκολία των συγκοινωνιών λόγω του ότι δεν υπάρχουν απευθείας αεροπορικές πτήσεις και συνεπώς για εμπορικές συναλλαγές είναι μονόδρομος η αποστολή κοντέινερ μέσω θαλάσσης. Επίσης, μια ακόμη δυσκολία που μπορεί να ανακύψει σ’ αυτές τις περιπτώσεις και ιδίως σε χώρες με ένα δύσκολο πολιτικό καθεστώς είναι ότι τα πράγματα είναι ευμετάβλητα καθώς όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που λαμβάνει ο Καντάφι από τον οποίο ελέγχονται οι μετακινήσεις των ξένων, οι τραπεζικές συναλλαγές μέσω των κρατικών τραπεζών, αφού λίγες ιδιωτικές εταιρείες έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται.

Εκείνο πάντως που αποδείχθηκε από την αποστολή στη ζεστή Λιβύη είναι ότι οι επιχειρηματίες θέλουν να αναπτύξουν επιχειρηματικές σχέσεις περισσότερο με τους Έλληνες λόγω της γειτνίασης των δύο χωρών και των καλών σχέσεων που διατηρούμε, αρκεί βέβαια να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές δυσκολίες που υπάρχουν σε μια χώρα που τώρα ανοίγεται και δέχεται τους ευρωπαίους μέσα σε ένα δύσκολο καθεστώς με περιορισμένη την ελευθερία κινήσεων.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss