ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ - ΗΜΕΡΙΔΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
12/10/2011

πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση

Του Αποστόλη Ζώη

Μοτό: Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών έχει εφαρμογή ως πρώτη ύλη τόσο στην βιομηχανία τροφίμων και στην φαρμακοβιομηχανία όσο και στην αρωματοθεραπεία

Σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η ημερίδα που είχε ως θέμα την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, προοπτικές επιχειρηματικής δράσης. Εισηγητές ήταν ο κ. Δημήτριος Μπιλάλης, επίκουρος καθηγητής βιολογικής γεωργίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος, γεωπόνος-RND της εταιρείας KORRES. Πριν πάρουν το λόγο οι δύο παραπάνω εισηγητές ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γιαγιάκος τόνισε πως στη σημερινή εποχή δεν πρέπει να μένουμε στις διαπιστώσεις των προβλημάτων αλλά να δούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Ο κ. Μπιλάλης
Μεγάλο πλεονέκτημα της καλλιέργειας τόνισε ο κ. Μπιλάλης είναι ότι τα οικονομικά της αποτελέσματα είναι ορατά τόσο στον πρωτογενή όσο και στον δευτερογενή τομέα της οικονομίας, για να προσθέσει:
«Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών έχει εφαρμογή ως πρώτη ύλη τόσο στην βιομηχανία τροφίμων και στην φαρμακοβιομηχανία όσο και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων. Η συγκεκριμένη μορφή καλλιέργειας δύναται να αξιοποιήσει  πολλές κατηγορίες εδαφών, ακόμη και ορεινών αλλά και μειονεκτικών περιοχών».

Ο επενδυτής
Ο νέος επενδυτής που σκοπεύει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών θα πρέπει να προσέξει τα εξής:
1. Την καταλληλόλητα των εδαφών. Τα περισσότερα είδη αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών ευδοκιμούν σε εδάφη μέτριας γονιμότητας (PH 6-7).
2. Τις κλιματολογικές συνθήκες και ιδιαίτερα τις χαμηλές θερμοκρασίες, τη διάρκεια των παγετών καθώς κάποια είδη είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.
3. Τη διαθεσιμότητα του νερού. Ανάλογα το φυτό, διαφέρει και το πόσο νερό χρειάζεται.
4. Την αντιμετώπιση εχθρών και προσβολών. Όταν η καλλιέργεια τους γίνεται σε παρόμοιες συνθήκες με αυτές του βιότοπου που ευδοκιμούν τότε οι πιθανότητες για προσβολή από ζιζάνια είναι περιορισμένη.
5. Τον τρόπο καλλιέργειας των φυτών. Για κάποια φυτά οι καλλιέργειες είναι ετήσιες (βασιλικός, κόριανδρος, μάραθος και άλλα ) ενώ για κάποια άλλα πολυετείς (ρίγανη, λεβάντα, φασκόμηλο και άλλα)
Εδώ επίσης, τόνισε ο κ. Μπιλάλης, θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η σημασία της βιολογικής καλλιέργειας η οποία ενδείκνυται για όλα τα φυτά και τα προϊόντα τους καθώς επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα αλλά και σαφώς καλύτερες τιμές.

Παρόλη την δυναμική των συγκεκριμένων καλλιεργειών υπάρχουν , διευκρίνισε και προβλήματα, με κυριότερο όλων την έλλειψη πιστοποιημένου Ελληνικού πολλαπλασιαστικού υλικού αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Η έλλειψη τράπεζας γενετικού υλικού με σταθερά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα και μόνο το κράτος μπορεί να το λύσει.
Χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση μιας μονάδας καλλιέργειας αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών δύναται να καλυφθεί εν μέρει μέσα από το πρόγραμμα επιχορήγησης «ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ -ΜΕΤΡΟ 121» του Υπουργείου Γεωργίας. Τα ποσοστά κυμαίνονται από 40% - 70% επί του Π/Υ, και ενισχύονται δαπάνες εγκατάστασης φυτειών, κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων και μηχανολογικού εξοπλισμού. Το πρόγραμμα επιδότησης θα είναι ανοικτό σε επενδυτικές προτάσεις μέχρι και την 20η Ιουνίου 2011. Για μεγάλες επενδύσεις, είναι εφικτή η χρηματοδότηση από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα επανατεθεί σε ισχύ από την 1η έως και την 30η Οκτωβρίου 2011.

Ο κ. Γιώργος Σταυρόπουλος, γεωπόνος-RND της εταιρείας KORRES, μίλησε για εκτεταμένη έρευνα ελληνικής χλωρίδας σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Επίσης μίλησε για το ποιες είναι οι καταλληλότερες περιοχές για κάθε βότανο, λαμβάνοντας υπόψη κλιματολογικές συνθήκες, εδαφολογικές απαιτήσεις, τεχνικές πολλαπλασιασμού, αποστάσεις φύτευσης, και τις αποδόσεις.

Στα επισυναπτόμενα αρχεία, μπορείτε να βρείτε τις Παρουσιάσεις των Εισηγητών (από το αρχείο του Επιμελητηρίου Τρικάλων).

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΕΩΠΟΝΟΥ - ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ KORRES - κ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - Α'ΜΕΡΟΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΕΩΠΟΝΟΥ - ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ KORRES - κ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - Β'ΜΕΡΟΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ - κ. ΜΠΙΛΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΩΝ - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (05/10/2011)

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss