ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Εκδήλωση ενδιαφέροντος έως και 31 Μαΐου για χορήγηση ενίσχυσης σε πληγείσες επιχειρήσεις με οικονομικές απώλειες από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023
20/05/2024

Το Επιμελητήριο Τρικάλων ενημερώνει για τη δημοσίευση της Υπ’ Αριθμ. 35108/2024 Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ΦΕΚ 2549/Β/30-4-2024, βάσει της οποίας οι πληγείσες επιχειρήσεις με οικονομικές απώλειες στις περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023,δύναται να υποβάλλουν Εκδήλωση ενδιαφέροντος έως και την 31 Μαΐου 2024 για χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης.

 

 

Εκδήλωση ενδιαφέροντος δύναται να υποβάλουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ κατά την 31η Δεκεμβρίου 2023 και λειτουργούν νομίμως, και πληρούν τις προϋποθέσεις των παρ. 3 και 4. της υπουργικής απόφασης.

 

Συνοπτικά, επιλέξιμες μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, είναι επιχειρήσεις στις κάτωθι γεωγραφικές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας: 

α) Επιχειρήσεις του Δήμου Φαρκαδόνας, που είχαν την έδρα τους ή υποκατάστημα στον Δήμο Φαρκαδόνας κατά την 4η Σεπτεμβρίου 2023 και δεν δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων ούτε στον τομέα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

 

β) Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα (καταλύματα, εστίαση, τουριστικές επιχειρήσεις) στις:

- Δημοτικές Κοινότητες Ελάτης, Νεραϊδοχωρίου και Περτουλίου της Δημοτικής Ενότητας Αιθηκών του Δήμου Πύλης και

- Δημοτικές Κοινότητες Καλλιρρόης, Αγίας Παρασκευής, Ανθούσης, Κατάφυτου (οικισμοί Κατάφυτο, Μηλέα), Κρανέας (οικισμοί Κρανέα, Δολιανά, Κονάκια), Πολυθέας, Στεφανίου και Χαλικίου της Δημοτικής Ενότητας Ασπροποτάμου του Δήμου Μετεώρων.

 

γ) Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές επιβατών στις κάτωθι περιοχές που επλήγησαν λόγω της μη ασφαλούς οδικής πρόσβασης και της ακαταλληλότητας των υδάτων:

-       Δήμος Πύλης και

-       Δήμος Μετεώρων.

 

δ) Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καταλυμάτων στην κάτωθι περιοχή που επλήγη λόγω της ακαταλληλότητας των υδάτων:

-       Δημοτική Κοινότητα Πύλης της Δημοτικής Ενότητας Πύλης του Δήμου Πύλης.

 

Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρούν επιπλέον τα κάτωθι κριτήρια:

α) Λειτουργούσαν νομίμως κατά την 4η Σεπτεμβρίου 2023.

β) Έχουν πληγεί οικονομικά.

γ) Έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ, εφόσον είχαν κατά νόμο υποχρέωση να τις υποβάλουν.

δ) Δεν έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής.

ε) Δεν έχει ανασταλεί, μέχρι και την ημερομηνία ελέγχου πληρωμής ισχύος της παρούσας, η χρήση του ΑΦΜ της επιχείρησης για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

στ) Δεν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού της παρ. 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α' 137).

ζ) Είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων.

 

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος έως και την 31η Μαΐου 2024, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport ).

 

Σημειώνεται πως οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης, οι περαιτέρω λεπτομέρειες για τη μορφή της ενίσχυσης, το μέσο, το ύψος, η μεθοδολογία προσδιορισμού και η ένταση της ενίσχυσης, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία υποβολής αίτησης, τα απαιτούμενα στοιχεία και δικαιολογητικά, η διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, οι υποχρεώσεις των δικαιούχων και κάθε άλλο συναφές ζήτημα θα καθοριστούν με όμοια απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων της παρούσης.

 

Επισυνάπτεται η αναλυτική Υπουργική Απόφαση. 

Πληρ.: Επιμελητήριο Τρικάλων,Σδρένια Σοφία - Οικονομολόγος & Επιχ/κή Σύμβουλος, Τηλ. 2431027493, e-mail: sdrenia[at]trikala-chamber.gr 

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


DOWNLOADS
ΦΕΚ 2549/Β/30-4-2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση πληγεισών επιχειρήσεων από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 ζήτησε ο πρόεδρος Βασίλης Γιαγιάκος (31/05/2024)
Τροποποίηση της υπ' αρ. 35108/30.04.2024 κοινής απόφασης των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για ενίσχυση των πληγεισών επιχειρήσεων από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 (04/06/2024)

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss