ΝΕΑ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ   /   ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ   /   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Αγροτική ανάπτυξη και η πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου
20/09/2012

πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση
πατήστε για μεγέθυνση

Το ό,τι ο αγροτοδιατροφικός τομέας μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα είναι κοινή παραδοχή τα τελευταία δυόμιση χρόνια.
Του Λάζαρου Μάμαλη

Ωστόσο, το ζητούμενο είναι οι πράξεις. Πράξεις στις οποίες συνήθως πάσχουμε. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κ. Βασίλης Γαγιάκος μίλησε προχθές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, γι’ αυτές τις πράξεις με αφορμή την τελευταία αποστολή στην Ιταλία για τις δενδοκαλλιέργειες με επίκεντρο την ποικιλία αχλαδιού ambate fetel (αμπάτε φέτελ) η οποία καλλιεργείται στην περιοχή της Μπολόνιας και η οποία αφήνει ένα ικανοποιητικότατα (ειδικά για τα δικά μας δεδομένα) εισόδημα στους παραγωγούς.

Ο κ. Γιαγιάκος πλαισιωμένος από τον β΄ αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Τσόλα, τον γραμματέα κ. Αθανάσιο Λιούτα και τον οικονομικό επόπτη κ. Στέφανο Γιώτη αναφέρθηκε στον πρωταρχικό στόχο που έθεσε ο ίδιος ως πρόεδρος από την ανάληψη των καθηκόντων του που είναι η αξιοποίηση των δύο βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Νομού και συγκεκριμένα του τουρισμού και του  πρωτογενούς τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία). Πιστεύοντας πως δεν μπορεί να έχει μέλλον μια χώρα που ενώ θεωρείται αγροτική, εισάγει το 75% των προϊόντων που καταναλώνει!

Στο πλαίσιο αυτού του στόχου, το Επιμελητήριο προχώρησε σε διάφορες πρωτοβουλίες και πραγματοποίησε ημερίδες για μια σειρά καινοτόμων καλλιεργειών από αρωματικά φυτά μέχρι σαλιγκάρια. «Διαπιστώσαμε όμως, τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, πως κάτι δεν πήγαινε καλά και  τα μεμονωμένα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνταν δεν μπορούν να έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Αναζητήσαμε λοιπόν, κάτι καλύτερο και έγιναν προτάσεις για κάθετη καλλιέργεια αχλαδιών αφού ο τόπος μας προσφέρεται και από την άλλη εισάγουμε το 90%». Όπως εξήγησε ο κ. Γιαγιάκος «καταλήξαμε στην Μπολόνια γιατί εκεί είναι η καλύτερη έδρα Πανεπιστημίου στον κόσμο για την παραγωγή δενδροκομικών προϊόντων και δη αχλαδιών μιας και στην ευρύτερη περιοχή παράγονται 240.000 τόνοι από τους οποίους εξάγονται οι μισοί». Πρόκειται για αχλάδια της συγκεκριμένης ποικιλίας η οποία είναι περιζήτητη στις αγορές.

Στο ερώτημα γιατί στην αποστολή μετείχαν και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης (κύριοι Λάππας και Κουφογάζος) ο κ. Γιαγιάκος είπε: «Για να πετύχει αυτή η προσπάθεια χρειάζεται η στήριξη όλων μας. Μίλησα με τον κ. Λάππα και του ανέπτυξα το σχέδιο. Για να πετύχει η παραγωγή χρειάζεται πρώτον να γίνει η Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία θα μετέχουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί. Επίσης, θα συσταθεί ακόμη μία Α.Ε. στην οποία μα μετέχουν όσοι παραγωγοί και επιχειρηματίες θέλουν και η οποία θα είναι υπεύθυνη για τη διαλογή, την τυποποίηση και την εμπορία».

Συνεχίζοντας ο κ. Γιαγιάκος ανέφερε: «Υπολογίζουμε να  ξεκινήσουμε με μια έκταση 1000 – 1500 στρεμμάτων τα οποία μπορεί να είναι ενοικιαζόμενες δημοτικές εκτάσεις. Ο κ. Λάππας τον οποίο… μυήσαμε στο εγχείρημα μέσω του ειδικού του συμβούλου κ. Γιάννη Καρυώτη, ήταν θετικός από την αρχή ενώ μετά απ΄ όσα είδα στην Μπολόνια δηλώνει ενθουσιασμένος και πρέπει αυτή η προσπάθεια να καρποφορήσει οπωσδήποτε. Ο κ. Κουφογάζος επίσης, τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στην πρωτοβουλία, δηλώνοντας ότι μπορεί και ο Δήμος Πύλης να ενοικιάσει 200 με 300 στρέμματα».

Ως προς τη σύνθεση της αποστολής ο κ. Γιαγιάκος ανέφερε ότι μετείχαν 22 άτομα εκ των οποίων 7 γεωπόνοι, παραγωγοί αλλά και επιχειρηματίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και κάλυψαν το κόστος από την τσέπη τους.

Ως προς τα αποτελέσματα, ο υπεύθυνος καθηγητής Πανεπιστημίου της Μπολόνια δήλωσε πρόθυμος να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος στα Τρίκαλα και δήλωσε πως, αν χρειαστεί, θα επισκεφθεί και την περιοχή. Παράλληλα, το ίδρυμα NAVARΑ που είναι μια από τις σημαντικότερες σχολές εκπαίδευσης παραγωγών στη γειτονική χώρα, εμφανίστηκε θετικό να παράσχει τεχνογνωσία για την καλλιέργεια ακόμη και μέσω τηλεδιασκέψεων.

Το όλο εγχείρημα είναι εις γνώση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη ο οποίος ενημερώθηκε από τον ίδιο τον κ. Γιαγιάκο πριν την αποστολή και ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την επιτυχία του.  Στα επόμενα βήματα θα είναι και η διοργάνωση ημερίδας σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νάνο ο οποίος προέρχεται από οικογένεια αχλαδοπαραγωγών ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη σύσταση των Α.Ε. προκειμένου να λάβει σάρκα και οστά το όλο εγχείρημα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Γιαγιάκος ενημέρωσε τους παρισταμένους ότι το Επιμελητήριο Τρικάλων κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης είναι το πρώτο στη χώρα που αποκτά Αγροτικό Τμήμα. Προς το σκοπό αυτό, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ένα εκ των μελών του θα οριστεί ως μέλος στο Αγροτικό Τμήμα μέχρι τις επόμενες επιμελητηριακές εκλογές κατά τις οποία θα εκλεγούν οι εκπρόσωποί του.

Αποστολή με email Εκτυπώσιμη μορφή


 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΜΕΛΟΥΣ

dm

Ηλεκτρονική αγορά Προϊόντων

περισσότερα
dm

Δίκτυο Τοπικής Γαστρονομίας & Προϊόντων

περισσότερα
dm

Ανοικτό Κέντρο Μετεώρων

περισσότερα
toyrismos

Τουρισμός στα Τρίκαλα

Ολοκληρωμένος Τουριστικός Οδηγός

περισσότερα
export

Αγορά Εξαγωγικών επιχειρήσεων

Δείτε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις των Τρικάλων

περισσότερα
omogeneia

Ομογενειακή Επιχειρηματικότητα

Δείτε τις επιχειρήσεις στην Ομογένεια

περισσότερα
symvoulos

Online Σύμβουλος του Επιχειρηματία

Online υπηρεσία ενημέρωσης επιχειρήσεων

περισσότερα
 

©Portal Επιμελητηρίου Τρικάλων, Designed & Developed by Knowledge Broadband Services, Powered by e-boss