
Πιο συγκεκριµένα, ειδικοί στόχοι του Προγράµµατος είναι:
- Η µείωση του ενεργειακού και κυρίως του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος µεταποιητικών επιχειρήσεων.
- Η ανάπτυξη και διάθεση στην αγορά «πράσινων» προϊόντων και υπηρεσιών.
- Η βελτίωση του περιβαλλοντικού και κοινωνικού προφίλ των επιχειρήσεων και η µείωση του ελλείµµατος κοινωνικής αποδοχής για τη µεταποιητική δραστηριότητα.
- Η συµµόρφωση επιχειρήσεων του µεταποιητικού τοµέα µε διεθνή περιβαλλοντικά πρότυπα.
Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 30.000.000,00 €.
Προϋποθέσεις Συμμετοχής:
Επιλέξιµες θεωρούνται όλοι οι τύποι µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων κατά την έννοια του άρθρου 3 του ορισµού ΜΜΕ του Παραρτήµατος Ι του Κανονισµού 800/2008 που κατά τη χρήση του 2009 και την προηγούµενη αυτής χρήση 2008 απασχολούσαν 0 έως 50 άτοµα µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας (εκφραζόµενα σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας (ΕΜΕ)) και το όριο του κύκλου εργασιών ή εκείνο του συνόλου του ισολογισµού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. Ευρώ (για τον ορισµό της ΜΜΕ βλ. Παράρτηµα Ι του Παρόντος Οδηγού).
Για το παρόν πρόγραµµα ως υφιστάµενες επιχειρήσεις ορίζονται αυτές που έχουν κλείσει τρεις (3) πλήρεις δωδεκάµηνες διαχειριστικές χρήσεις.
Επιλέξιμες επιχειρήσεις θεωρούνται οι εταιρικές επιχειρήσεις (Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία) καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β και Γ κατηγορίας, με δραστηριότητα που αντιστοιχεί τουλάχιστον σε έναν από τους κωδικούς Κ.Α.Δ. 2008 (NACE—αναθεώρηση 2 όπως ισχύει) που αντιστοιχούν σε μεταποιητικές επιχειρήσεις (Κωδικοί 10–33), όπως επίσης και οι κωδικοί 82.92 και 96.01 του τομέα υπηρεσιών, όπως αυτοί οι κωδικοί αναγράφονται στην άδεια λειτουργίας της μονάδας ή τη βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος, ή σε άλλο στοιχείο ισοδύναμης αποδεικτικής αξίας εκτός από τις επιχειρήσεις με δραστηριότητες που εξαιρούνται από τον κανονισμό de minimis.
Επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις δικαιόχρησης (franchising) καθώς επίσης κοινοπραξίες (παρ. 2 του άρθρου 2 του ΚΒΣ) και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.
Επιπλέον προϋποθέσεις:
- Η επιχείρηση να μην είναι προβληματική
- Το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου από την επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το 100% του Μέσου Όρου του Κύκλου εργασιών της επιχείρησης της τελευταίας 3ετίας (2007, 2008 και 2009).
- Οι επιχειρήσεις να λειτουργούν νόμιμα έχοντας στην επωνυμία τους άδεια λειτουργίας για τη δραστηριότητά τους ή σχετικό απαλλακτικό (για τις επιλέξιμες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών οποιαδήποτε άλλο έγγραφο για τη νόμιμη λειτουργία τους).
Επιλέξιμες ενέργειες:
- Διαχείριση/ανακύκλωση/διάθεση αποβλήτων.
- Παρακολούθηση εκπομπών ρύπων.
- Ανάπτυξη «πράσινων» προϊόντων και διαδικασιών.
- Ανάκτηση/εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος.
- Ενσωμάτωση προτύπων.
- Ανάπτυξη υποδομών και βελτίωση παραγωγικής διαδικασίας.
- Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος ενισχύονται έργα προϋπολογισμού ύψους επένδυσης από 30.000,00 – 200.000,00 €. Το Ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης καθορίζεται από τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης και κυμαίνεται από 35% έως 45%. Ειδικότερα για τη Θεσσαλία το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης καθορίστηκε στο 40%. Το υπόλοιπο ποσό πέρα της Δημόσιας Χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θεωρείται Ιδιωτική Συμμετοχή του έργου η οποία δύναται να αποτελείται από την Ιδία Συμμετοχή ή και Τραπεζικό δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση η Ιδία συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
Υποβολή Προτάσεων:
Οι Προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 25 Μαΐου και μέχρι τις 18 Ιουνίου 2010 μέσω των δικτυακών τόπων www.ypoian.gr , www.ggb.gr , www.antagonistikotita.gr και www.efepae.gr. Οι φάκελοι υποψηφιότητας πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν και σε έντυπη μορφή το αργότερο σε 7 ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης.
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στον επισυναπτόμενο Οδηγό του Προγράμματος.