Ωστόσο, οι τελευταίες προκηρύξεις του προγράμματος, αφορούν είτε αποκλειστικά, είτε κυρίως τον Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και μόνο ένας μικρός αριθμός των θέσεων, αφορά τον Ιδιωτικό Τομέα.
Όπως προκύπτει, από τις ίδιες τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, σκοπός του προγράμματος είναι η προσαρμογή των επαγγελματικών προσόντων στην εξέλιξη και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στο τομέα της ειδίκευσης των ανέργων. Μόνο που η κατανομή των θέσεων μεταξύ του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα, είναι ετεροβαρής, σε βάρος του τελευταίου. Επομένως, ακυρώνεται, στην ουσία, ο ίδιος ο σκοπός του προγράμματος, δηλαδή, η προσαρμογή των ανέργων στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
Η κατανομή περισσοτέρων θέσεων του προγράμματος STAGE στις επιχειρήσεις του Νομού Τρικάλων, αλλά και όλης της χώρας, θα μπορούσε να συμβάλλει πολλαπλώς, αφενός στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από τους ανέργους, στις σύγχρονες συνθήκες της ελεύθερης αγοράς, και αφετέρου θα πρόσφερε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν ανέργους στο αντικείμενο της εργασίας, τους οποίους, αφού αξιολογούσαν, θα μπορούσαν να διατηρήσουν στις θέσεις τους, ως μισθωτούς υπαλλήλους και μετά το πέρας του 18μήνου που προβλέπεται από το STAGE. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες, θα αρχίσουν να αμείβουν τους εργαζομένους που απασχολούνται μέσω του STAGE, μετά το 18μηνό, όταν ακριβώς θα αρχίσουν να παράγουν για τις επιχειρήσεις, κεφαλαιοποιώντας τις γνώσεις και τις εμπειρίες που συνέλλεξαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και της ειδίκευσης που οικονομικά καλύπτονται από το ίδιο το πρόγραμμα.
Επομένως, θα προέκυπταν απτά αποτελέσματα τόσο στην εκφρασμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη μείωση της ανεργίας, όσο και στην αξιοποίηση των σύγχρονων γνώσεων και των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει το νέο εργατικό δυναμικό, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την αύξηση των θέσεων των προγραμμάτων STAGE τα οποία θα αφορούν τις επιχειρήσεις και τον Ιδιωτικό Τομέα κατ’ επέκταση.