Συμβουλές για αποτελεσματικότερο …brainstorming

brainstormΟι καλύτερες ιδέες προκύπτουν από τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών εγκεφάλων σε κοινά "brainstorming sessions" ή μήπως σκεφτόμαστε καλύτερα ο καθένας μόνος του;

Αυτό το ερώτημα θέτει το διαδικτυακό περιοδικό Entrepreneur.com και η απάντηση που δίνει είναι μάλλον …περίπλοκη.

Οι καλύτερες ιδέες, σύμφωνα με το περιοδικό, προκύπτουν όταν ακολουθείται μια συνδιαστική  μεθοδολογία. Όταν ξεκινά κανείς να σκέφτεται μόνος και καταλήγει να προσκαλεί κι άλλους για το λεγόμενο "brainstorming", έχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, η επίλυση του οποίου είναι μάλλον εύκολη (όπως π.χ. η εξευρεση ενός νεου brand name), είναι καλύτερο να σκέφτεται κανείς μόνος. «Οι μοναχικοί άνθρωποι φτιάχνουν καλύτερες και εκτενέστερες λίστες όμως πολλά ζητήματα είναι  πολυπαραγοντικά και απαιτούν την επινόηση συστημάτων για να επιλυθούν», εξηγεί o καθηγητης ψυχολογίας R.Keith Sawyer.

Σε ένα εργασιακό περιβάλλον η πιο αποτελεσματική λύση είναι να ξεκινά ο καθένας μόνος του και έπειτα να φέρνει τις ιδέες του για συζήτηση σε ομαδική σύσκεψη. «Έτσι, επωφελειται η επιχείρηση από τη συνέργεια. Μπορεί κανείς να ειδκός σε κάτι αλλά να μη γνωρίζει καλά κάτι άλλο. Εκέι μπορεί να φανεί χρήσιμος με μια καλή ιδέα κάποιος συνάδελφος. Αρκεί να μην κολλά η ομάδα σε ένα συγκεκριμένο θεμα συζήτησης», προσθέτει ο Sawyer.

Ενα αποτελεσματικο brainstorm θα πρέπει να περιλαμβάνει δέκα μέλη (όχι περισσότερα) και να υπάρχει ποικιλία γνωστικών αντικειμένων (ένα γκρουπ που απαρτίζεται μόνο από λογιστές δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο). «Είναι σημαντικό να συνυπάρχουν σε ένα γκρουπ πολλά διαφορετικά μυαλά», σημειώνει ο Sawyer.

Επίσης, καλό είναι να ακολουθεί και δεύτερη συνάντηση μετά από μια εβδομάδα για να σχεδιάζονται τα επόμενα βήματα. Ο χρόνος που μεσολάβησε από την πρώτη συνάντηση έχει βοήθησει τις ιδέες και τις σκέψεις να ωριμάσουν και τότε μπορεί να προκύψουν πολύ καλύτερες ιδέες από τις προηγούμενες. «Πολλές φορές οι καλύτερες ιδέες προκύπτουν σε ανύποπτο χρόνο. Γι'αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει κλιμα συνεργασίας και να ενθαρρύνεται η συζήτηση και εκτός των αυστηρών πλαισίων μιας σύσκεψης», καταλήγει ο καθηγητής.

Πηγή: www.kerdos.gr