ΜΕΘΑΥΡΙΟ, Πέμπτη 20 Ιουνίου, τίθεται σε ισχύ η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέσω της οποίας πάνω από 2.500.000 οφειλέτες του Δημοσίου θα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους έως και σε 100 δόσεις.
Η αίτηση θα υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή στις ΔΟΥ και τα τελωνεία για οφειλές έως 1.500.000 ευρώ και στην Επιχειρηματική Μονάδα Είσπραξης για μεγαλύτερα ποσά.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά ή έντυπα στις κατά τόπους εφορίες και τελωνεία μέχρι τις 18 Ιουλίου. Από αυτή την ημερομηνία και μετά η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα δόσεων οφειλών βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες θα υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων (φυσικών και νομικών προσώπων), χωρίς την υποχρεωτική παρουσία τους στις εφορίες.
Όσοι οφειλέτες του Δημοσίου επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για την εφάπαξ εξόφληση των χρεών τους με έκπτωση 50% των έως και τις 31.12.2012 προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής έχουν περιθώριο να το κάνουν μέχρι την 1η Ιουλίου.
Η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Για την υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης έως 48 δόσεις η καταβολή της πρώτης δόσης πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την 31.7.2013.
Για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτούνται τα εξής:
• Αναλυτική δήλωση περιουσιακής κατάστασης. Κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής, επενδύσεις συμμετοχές, τραπεζικοί λογαριασμοί και κάθε είδους απαιτήσεις και υποχρεώσεις του οφειλέτη.
• Να προκύπτει αδυναμία πληρωμής του συνόλου της οφειλής αλλά ταυτόχρονα δυνατότητα τήρησης του διακανονισμού.
• Να έχουν υποβληθεί όλες οι δηλώσεις φόρου εισοδήματος και οι εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ της τελευταίας 5ετίας και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μετά την τελευταία εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.
• Ο οφειλέτης να είναι ενήμερος για οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
Εξαιρούνται και δεν υπάγονται στη ρύθμιση:
α) οφειλέτες των οποίων οι οφειλές έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση ληξιπροθέσμων χρεών ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής η οποία χάθηκε με υπαιτιότητα του φορολογούμενου μετά την 26η Απριλίου 2013,
β) οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί ή έχει ασκηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή. Αυτό θα δηλώνεται υπεύθυνα από τον οφειλέτη και θα ελέγχεται από την αρμόδια εφορία.
Πηγή: www.express.gr