Αθήνα, 31.08.2009

Με τη ρύθμιση αυτή διευκολύνονται οι επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στην υποχρέωση απόδοσης του ΦΠΑ στη σημερινή περίοδο, όπου η αγορά αντιμετωπίζει προβλήματα μειωμένης ρευστότητας, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Διευκολύνονται επίσης οι επιχειρήσεις και σε περιπτώσεις μίας έκτακτης οικονομικής δυσκολίας ή δυσανάλογα μεγάλων πωλήσεων κάποιο μήνα σε σχέση με το μέσο όρο των μηνιαίων πωλήσεών τους.
Η διακίνηση πολλών μεταχρονολογημένων ή και ακάλυπτων επιταγών, έχει ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μην έχουν εισπράξει τον ΦΠΑ των πωλήσεών τους έως την ημέρα καταβολής του και να μην μπορούν να τον αποδώσουν. Η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία επιβάλλει την ταυτόχρονη δήλωση και εξόφληση του ΦΠΑ, οδηγεί πολλές επιχειρήσεις να κάνουν ανακριβή δήλωση, προκειμένου να μην υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής τους αδυναμίας.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε σχετικά: «Με την αποσύνδεση της δήλωσης του ΦΠΑ από την πληρωμή του, δίνουμε μια πρακτική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις, όταν αδυνατούν, εξ αιτίας έκτακτων ή εξωγενών παραγόντων, να καταβάλλουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Είναι ακόμα ένα βήμα, στην προσπάθεια να χτίσουμε μια πιο ειλικρινή σχέση μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων, μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης και συνέπειας».
Πηγή: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ