ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 16/03/2009

ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΕΒΕΑΜε επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κο Ν. Δένδια, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος υπέβαλε τις παρακάτω 6 προτάσεις του Επιμελητηρίου για την αναμόρφωση διατάξεων του Πτωχευτικού Κώδικα (σχέδιο συνδιαλλαγής και σχέδιο αναδιοργάνωσης), οι οποίες κρίνεται πως θα βοηθήσουν την επιβίωση εκείνων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάρρευσης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης :

  • Να υπάρχει δυνατότητα συνδιαλλαγής για όλες τις επιχείρησες που βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε παύση πληρωμών.
  • Να απαλειφθεί (ή, εναλλακτικά, να επεκταθεί στα 5 έτη) ο περιορισμός των 2 ετών  για τη διάρκεια της συμφωνίας συνδιαλλαγής, εφόσον υπάρχει περιορισμός των απαιτήσεων των πιστωτών.
  • Εφόσον μία επιχείρηση έχει συμφωνήσει με το 60% των πιστωτών της, να προβλέπεται ταχεία επικύρωση, χωρίς τα προβλεπόμενα σήμερα προστάδια.
  • Η συμφωνία συνδιαλλαγής με τη συναίνεση του 60% των πιστωτών (ως ποσού), να δεσμεύει και το υπόλοιπο 40% των πιστωτών.
  • Να διπλασιασθεί (από ένα σε δύο έτη) η περίοδος χάριτος για την καταβολή των απαιτήσεων των πιστωτών.
  • Να διατηρηθεί η ισχύουσα δυνατότητα προσωρινής αναστολής κατασχέσεων και διώξεων για το διάστημα εξέτασης του σχεδίου προς επικύρωση του.

Πηγή: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΒΕΑ